Sorg är en normal och naturlig känslomässig reaktion vid en förlust av något slag

Jag, Susanne Nilsson, som driver Spirio sorgbearbetning har alltid haft barnens bästa för mitt inre. Som nyutbildad förskollärare ville jag göra skillnad; att ge alla barn rätt till att bli sitt bästa jag. Maria Montessoris filosofi - att utbilda barnen så att vi skulle få fred på jorden - var min ledstjärna i arbetet som rektor i drygt 20 år.

Under åren har jag mött många familjer i svåra situationer, där kunskap och lyhördhet i mötet med dem har varit absolut nödvändigt för att kunna möta familjerna i sorg. När jag efter 20 år kom i kontakt med Programmet för sorgbearbetning™ fann jag äntligen ett verktyg jag saknat. Jag utbildade mig till Diplomerad terapeut, kognitiv coach.

Jag startade Spirio sorgcenter 2008, lämnade skolan och började arbeta med sorgbearbetning. Som kursledare vid Svenska institutet för sorgbearbetning utbildar jag olika yrkesgrupper i att ”Hjälpa andra” samt fördjupningskurser i sorgbearbetning.  Egen sorgbearbetning görs i grupp eller individuellt

Med hjärtat hos barn och unga samt deras familjer har jag vidareutbildat mig i Barn och sorg. Idag föreläser jag om ”Att möta barn i sorg” samt ”Förluster – om sorg och livsförändringar” för vuxna. Mitt mål är att göra barn känslotrygga och utbilda vuxna till att vara känslomässiga detektiver.

Det evidensbaserade programmet ger människor ett livsverktyg som hjälper dem att hantera sin sorg efter alla typer av förluster. Jag lyssnar ödmjukt på din berättelse utan att döma eller värdera, det är så dina upplevelser kan minska din känsla av ensamhet när du förstår att du har fullt normala reaktioner i en onormal situation.

Referenser

"För mig var sorgbearbetning ett viktigt steg i min helandeprocess. Att få ner alla förluster, svart på vitt, både det som faktiskt drabbat mig av faktiska förluster men också de indirekta förlusterna, det som skulle ha varit där för mig men som jag blev berövad. Det var smärtsamt men jag skulle inte vilja vara utan det, belöningen är ju att få känna mig helare och starkare. Det jag tyckte var en otrolig styrka med att gå sorgbearbetning hos Susanne är att hon själv "vandrat samma väg", hon kunde vara där som ett kärleksfullt stöd som förstod och där var en otroligt stor positiv kraft i det!"

Markus SIndividuell kurs i sorgbearbetning

"Efter den fullständiga katastrofen där världen rämnade fick jag genom sorgebearbetningen  gå tillbaka, minnas och återhämta. Jag fick möjlighet att  komma till fullbordan, till ro. Att göra upp och göra klart för att kunna släppa, komma till punkten av att det inte finns  mer att hitta, att trots allt gå vidare,  lättad,  och göra plats för nytt, nya drömmar. I sorgbearbetningen kunde jag ta en sak i taget, och få hitta ut ur kaoset, få uttrycka bara min sanning och känsla och bli varsamt och bekräftad mött och sedd.

Omtänksamt vägledd och hela tiden trygg med Susanne."

Per 49 år, Indivudell kurs i sorgbearbetning

”När jag och mina två tonåringar kom till Susanne för snart två år sedan hade vi en lång och på flera sätt traumatisk historia med oss i bagaget. En historia som innehåller både sorgen efter en förlorad pappa men också flera års kamp mot alkoholismen som anhöriga och medberoende. För oss har det varit ovärderligt att jobba med sorgbearbetningen tillsammans med Susanne för att komma vidare i livet. På något sätt har vi lyckats vända en sorg och tragedi till en erfarenhet som vi kommer ha med oss genom livet och som jag är övertygad om att vi kommer ha stor nytta av framåt.”

Åsa Lundquist

Mina tidigare uppdrag

Radiointervju P4 RadioMalmöhus 

https://p4dela.sverigesradio.se/?id=20447&fbclid=IwAR1nFTp4P9j2ldSvRX1p_8E31WDgjbGhv34ySF_u8K-e_06-v6BBe-eWO3o

Föreläsningar/utbildningar - Barn och sorg 
Barnens Montessori Akademi 
Örkelljunga kommun, Örkelljunga
Gunghästens montessori förskola AB, Bjärred
Pilens Montessori skola Fru Alstad, Trelleborg
Karl Werntofts Minnesfond
Förskolor i Vellinge kommun
Föreläsningar/utbildningar - Möta människor i sorg och kris
Akka Frakt i skåne ek. förening, Malmö
Barncancerfonden Östra, Motala
Consensum Yrkeshögskolan, Lund
Eslövs kommun
Eyework Sweden AB, Stockholm
Karin Eresund Konsult, Bunkeflostrand
Kristianstads pastorat
Makalösa föräldrar i Lund
Norsk Glaukomforening, Haslum, Norge
Skanör Falsterbo montessoriskola
Småbarn Lund AB
Svenska Institutet för Sorgbearbetning, Stockholm
Svenska Montessori förbundet
SUS div. 5 Läkarprogrammet, Malmö
Ung Cancer cancerfestivalen, Uppsala
Unionen, Malmö/Hackås
Narkolepsiföreningens årsmöte, föreläsning barn. Unga, vuxna
Kompetenstjänst föreläsning Möta människor i sorg och kris
Rotary Malmö
Diakonicentralen i Lund 
Mjölby kommun Hemtjänsten
Malmö stad
Fackförbundet Byggnadsavdelningen, Malmö
Stilettlunchen, Staffanstorp
Human Gardening Malmö 

Spirio Sorgcenter, epost: susanne@spirio.se mobil +46 708 19 49 06 © Copyright Spirio